Diş ağrısı aniden, yemek yerken veya kendiliğinden oluşan dişte veya çevresinde hissedilen keskin ve donuk ağrıdır. Ağrı, bazen farklı bir bölgede olup çeneye yayılabilir. Bu ağrılar arasında çenede görülen eklem rahatsızlıkları, migren ağrıları, travmaya bağlı ağrılar bulunmaktadır.
Diş Ağrısı Neden Olur?
Ağız ve diş sağlığı konusunda en sık yaşanan problemlerden biri de diş ağrısıdır. Diş ağrısının en sık sebebi dişin pulpa adı verilen canlı kısmının enfekte olmasıdır. Pulpanın içerisinde çok sayıda ağrıya duyarlı sinir ucu bulunur. Pulpa iltihaplanması dışında diş ağrısına neden olan farklı etkenlerde mevcuttur. Örneğin; diş eti hastalıkları, dişlerde görünen hassasiyet, diş çürükleri, diş sıkma (bruksizm), apse oluşumu, dişin kırılması ve gömülü yirmi yaş dişleri gibi durumlar dişte ağrıya yol açabilir. Dişlerin arasında yemek kalıntılarının birikmesi de ağrıya neden olabilir. Bu ağrının yaşanmaması dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve aralarında kalan yemek artıklarının diş ipi veya ara yüz fırçalarıyla temizlenmesi önemlidir.
Diş ağrının sebebini öğrenmek ve muayene randevusu oluşturmak için hemen tıkla!
Diş Ağrısı İçin Evde Nasıl Tedavi Uygulanır?
Diş ağrısı çok farklı sebepler ile oluşabilen komplike bir problemdir. Bu sebeple yaygın olarak söylenen çözümlerin çoğu farklı sorunlara yol açabilmektedir. Diş ağrısının çözümünü aramadan önce ilk olarak ağrıya sebep olan etkenin ortaya çıkarılması gereklidir. Ağrının etkeni kadar şiddeti de önem taşımaktadır. Çok şiddetli olmayan diş ağrısını hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur. Fakat, bunların ağrıyı geçici olarak hafiflettiği unutulmamalıdır.
''Ağrıların uzun süreli olması durumunda mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir.''
Ağrıların uzun süreli olması durumunda mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Hafif ağrılarda diş hekimine gidene kadar olan süreçte günde 2-3 defa antiseptik gargaralar ile ağzın çalkalanması diş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Tuz doğal bir antiseptik olduğu için tuzlu su ile yapılacak olan gargarada aynı etkiyi göstermektedir. Diğer bir yöntemse soğuk kompresi uygulanmasıdır.
''Soğuk kompres, bölgedeki kan damarlarının daralmasına sebep olduğu için ağrıyı hafifletir.''
Diş ağrısının olduğu bölgeye soğuk kompres uygularken buzu havluya sararak uygulamanız daha uygun olacaktır. Yaklaşık 20 dakika aralıklarla soğuk kompres uygulamak ağrıyı hafifletecektir. Ayrıcı ağrıyı hafifletmek adına eczanenize ve hekiminize danışarak reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Tüm bu yöntemlerin tedavi niteliğinde olmadığı ve sadece geçici olarak ağrının azalmasına yardımcı olduğu unutulmamalıdır.
Diş ağrının sebebini öğrenmek ve muayene randevusu oluşturmak için hemen tıkla!