Kompozit Lamina (Bonding)
deneme

Düzenleyen: distedavim

Düzenlenme Tarihi:

  02.05.2023

Kompozit Lamina Nedir?

Kompozit lamina, dişlere zarar vermeden ön yüzeylerine yapılan estetik dolgu uygulamalarıdır. Bu prosedürde, estetik ön diş dolgularında da tercih edilen beyaz renkli kompozit dolgular kullanılır.

Kompozit Lamina Nasıl Yapılır?

İlk olarak diş hekimi, dişleri dikkatli bir şekilde temizleyip tedaviye hazır hale getirir. Sonra diş taşı ve plaklardan arınmış dişler üzerinde işlemler başlar. Kompozit lamina materyalinin dişe daha iyi tutunmasını sağlamak için özel asitlerler diş yüzeyine sürülür. Pürüzlenen diş yüzeyi ile kompozit arasında yapışmayı sağlamak için bonding adı verilen solüsyonlar uygulanır. Dişlerin rengine göre tercih edilen kompozit dolgu, özel bir fırça yardımıyla dişlerin yüzey bölgelerine uygulanır. Uygulanan materyalin sert hale gelmesi için ise mavi ışık kullanılır. Sonraki aşamada hekim tarafından diş formuna göre şekil verilir. Son olarak cila işlemi yapılır ve dişler, estetik bir görünüme kavuşur.

Kompozit Lamina Ne Zaman Uygulanır?

Kompozit lamina, rutin olarak ön dişlerin şeklini ve rengini değiştirmek, diş yüzeyindeki kusurları kapatarak estetik bir görünüm kazandırmak için uygulanılır. Başka bir deyişle dişlerinin şeklinden memnun olmayıp, yeni bir gülümsemeye sahip olmak isteyen tüm bireylere kompozit lamina yapılabilir.

Bunun dışında, aşağıdaki özel durumlarda da bu uygulamaya başvurulabilir:

  • Ayrık diş vakalarında aralıkları kapatmada,
  • Yaşlanmaya bağlı olarak estetik görüntüsünü kaybetmiş, kırılmış veya formu bozulmuş dişleri, yeniden gençlikteki görünümlerine kavuşturmak için,
  • Diş beyazlatma işlemi yapılmasına rağmen rengi açılmayan inatçı renklenmelerde,
  • Ön dişlerde büyük dolgu ve çürük olması durumunda,
  • Ortodontik tedaviyi gerektirmeyen belirli bir düzeye kadar çapraşık dişlere yeniden form verilmesinde…

Kompozit Lamina Tedavi Süresi Nedir?

Kompozit lamina prosedürü, müdahale edilecek olan dişlerin sayısına göre tedavi süresi değişebilse de genel olarak 1-1,5 saat içerisinde tamamlanan bir uygulamadır.

Kompozit Lamina Avantajları Nelerdir?

Kompozit lamina yaptırmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Renk olarak doğal dişe çok yakın olması, 
  • Kliniklerde tek seansta uygulanabilmesi, 
  • Kırılma yaşanması durumunda tekrar yapılabilmesi, 
  • Anestezi gerektirmeden hızlı ve başarılı sonuç getirmesi, 
  • Rutin diş hekimi muayenelerinde tekrar parlatılabilmesi, 
  • Tel tedavisi gerektirmeden hafif çapraşıklıkları düzeltebilmesi, 
  • Alternatif tedavilere göre ekonomik olması…

Kompozit lamina uygulaması ağız ve diş bakımı düzenli yapılırsa yıllarca kullanılabilmektedir.

Kompozit Lamina Dezavantajları Nelerdir?

Kompozit laminaların kırılma riskleri vardır. Baskıya/darbeye doğal dişler kadar dayanıklı değillerdir. Zaman ile renk değişimleri gözlenebilir.

Kompozit Lamina Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diş hekiminiz sizinle kompozit lamina sonrası paylaşacağı talimatlara uymak çok önemlidir. Ağız bakımı çok önemlidir, zira iyi bakım yapılmazsa kompozit laminaların altında veya çevresinde çürükler oluşabilir. Kompozit lamina ömrünü uzatmak için hastalar günde en az iki kez dişlerini fırçalamalı ve her gün diş ipi kullanmalıdır. (Bu, kompozit laminası olmayan bireylerin de yapması gereken standart bakımdır.)

Kompozit lamina üzerinde lekeye neden olan çay ve kahve gibi içecekler ve yiyeceklerin dişlerle temasını azaltmak veya önlemek gerekir. Buna çay ve kahve gibi içecekler dahildir. Dayanıklılığı doğal dişler kadar olmadığı için zarar verebilecek buz çiğnemek ve tırnakları ısırmak gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.

Şehirlere Göre Ara