Tel Tedavisi (Metal)
deneme

Düzenleyen: distedavim

Düzenlenme Tarihi:

  05.05.2023

Metal Tel Tedavi Nedir?

Diş teli, diş yamukluklarının, çene problemlerinin ve dişler arasındaki boşlukların giderilmesinde uygulanan ortodontik bir tedavidir. Tel tedavisinde, dişler üzerine yerleştirilen kulplardan geçirilen metal diş telleri ile güç uygulanarak, dişlerin ve/veya çenenin zaman içinde istenen pozisyonlara gelmesi sağlanır.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tel tedavisinde süreç hastanın durumunun değerlendirilmesi ile başlar. Bunun için çeşitli röntgenler çekilir. Tedavi planının çıkarılmasının ardından tel tedavisini uygulayacak hekim dişler üzerine halkaları ve telleri yerleştirir. Diş teli takıldıktan sonra, hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte, genelde 2-4 hafta aralıklarla hekim ziyaretleri yapılır. Bu ziyaretler tedavi süreci bitene kadar devam eder.

Tel Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Tel tedavisi; aşağıdaki tip durumlarda uygulanabilir:

  • Diş ve çene eklemlerinde düzensizlik olması,
  • Dişlerde çarpıklık olması,
  • Dişlerde diziliş bozukluğu, üst üste binme gibi problemler olması,
  • Üst ve alt çenenin orantılı pozisyonlarda olmaması,
  • Dişler arasında normalden fazla boşluk olması,
  • Yanlış ağız kapanışı…

Diş Teli Tedavisi Süresi Nedir?

Tedavi süresi problemin boyutu ve hastanın uyumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama ortodontik problemler 12 ay ile 18 ay içerisinde tedavi edilmektedir. Problemin ciddiyetine ve hastanın durumuna göre bu tedavi süresi uzayabilir veya kısalabilir. 

Diş Teli Tedavisi Neden Gereklidir?

Her yaştan kişiye uygulanabilen tel tedavisi sayesinde, dişlerin/yüzün daha iyi bir görünüme kavuşması, dişlerin daha kolay temizlenir hale gelmesi ve bazı konuşma bozukluklarının düzelmesi mümkün olur.

Tel Tedavisinin Zorlukları Nelerdir? 

Ortodontik tedavi sırasında teller ağızda yara oluşumlarına sebep olabilir. Tedavi sürecinde hastaların beslenmeleri çok rahat değildir. Teller ilk takıldıklarında konuşmayı etkileyebilir, ağrı yapabilir. Telli dişlerin temizlenmeleri zordur ve ekstra özen gösterilmelidir.

Tel Tedavisi Gören Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir? 

Hastalar diş teli tedavisi süreci boyunca sert ve yapışkan gıdaları tüketmemelidirler. Uygulanan tellerin kopmaması adına dişleri zorlayacak şiddetli ısırma ve koparma yapılmamalıdır. Ortodontik tel tedavisi sonrasında dişlerin eski haline geri dönmesinin engellemek için hastaların hekimleri tarafından belirlenen koruyucu önlemlere uyması gerekmektedir. 

Tel Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tedavi sürecince hastaların ağız hijyenlerine dikkat etmeleri ve düzenli hekim kontrollerini aksatmamaları çok önemlidir. Ortodontik tel tedavisi sonrasında dişlerin eski hallerine dönebilmektedir. Bu geri dönmeyi engellemek için hastaların hekimlerin önerdiği süre boyunca koruyucu önlemleri kullanmaları gerekmektedir. Bu önlemler arasında gece kullanılan plaklar, görülmeyen sabitleme telleri gibi koruyucu prosedürler mevcuttur.

Şehirlere Göre Ara