Tam Damak Protez
deneme

Düzenleyen: distedavim

Düzenlenme Tarihi:

  05.05.2023

Damak Protez Nedir?

Total damak protezler hastanın alt ya da üst çenesindeki dişlerini kaybetmesi durumunda yerini doldurabilmesi ve güven içinde gülebilmeleri için kullanırlar. Bu tip protezler plastik (akrilik) veya metalden üretilirler. Alt ve üst çene tam dişsiz vakalarda total damak denilen protez, bir kısım dişlerin eksik olduğu durumlarda ise parsiyel damak denilen protez kullanılır. Yarım damakların yapımında ağızda bulunan dişlerden destek alınır.

Damak Protez Nasıl Yapılır?

İlk başta, klinikte röntgenler çekilerek tedavi planı hazırlanır. Ağızda diş olması protezin tutuculuğunu genellikle artıran bir unsurdur. Damak protezin planlanmasının tamamlanması ardından ağız içerinden ölçü alınır. Ardından bu ölçülere uygun protez tabanı hazırlanır. Prova edilir, ağız yapısı ile uyumluysa yapay dişler hazırlanmaya başlar. Ardından dişlerle birlikte prova seansı yapılır. 

Damak Protez Ne Zaman Uygulanır?

Damak protez tedavisi aşağıdaki gibi sebepler ile uygulanabilir:

  • Çok fazla diş kaybına bağlı sabit protez yapılamaması,
  • Ameliyat sonrası geçici olarak,
  • Ekonomik sebepler,
  • Kemik yetersizliklerine bağlı implant tedavisinin uygulanamaması,
  • Sistemik hastalıklar sebebiyle bağlı implant tedavisinin uygulanamaması,
  • Estetik olarak dişlerin görünümünün değiştirilmek istenmesi durumlarında uygulanır.

Damak Protez Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Damak protez tedavisi hastadaki tedavi planına göre değişiklik göstermektedir. Total damak protezlerinin yapımı için 3-4 seans yani yaklaşık 3 hafta gerekliyken, parsiyel protezler için bu süre çok daha uzundur.

Damak Protezlerin Avantajları Nelerdir?

Kaybolan doku ve dişlerin hem işlevsel hem de estetik özelliklerinin geri getirilmesi amacıyla yapılan total protezler bu konuda tatmin edici derecede başarılıdır. Ayrıca ağız içinde sağlıklı olan mevcut diş ve dokuların korunmasına da yardımcı olur. Beslenmemizin ve sindirimimizin ilk aşaması olan ağız içi ve çiğneme uygulamasının en iyi şekilde yapılabilmesi açısından diş protezleri oldukça kullanışlıdır. Ayrıca protezler hem diş etlerini hem de damakları rahatsız etmez. Aynı zamanda temizlenmesi ve bakımları da özel protez ürünleri ile birlikte kısa zamanda tamamlanır.

Damak Protezlerin Dezavantajları Nelerdir?

Damak protezler sabit protezler kadar estetik değildir. Zamanla diş etinde nasırlaşmalar oluşturabilir. Ayrıca nadir de olsa alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Sabit olmaması sebebiyle ağızdan istenmeyen durumlarda çıkabilirler. Bu gibi durumların önüne geçmek için protez yapıştırıcıları kullanılması gerekebilir. 

Damak Protez Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Protezi kullanırken bakımlarının tam olarak yapılması ve diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmemesi protezin ömrünün uzaması açısından önemlidir. Takma ya da çıkarma işlemleri sırasında ise protezin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Yemek artıkları protez aralarına kaçtığında rahatsız edeceği için her gün temizlemek faydalıdır. Kırılabilir olduğu göz önünde  bulundurulmalıdır.

Şehirlere Göre Ara